top of page

GauGin I & II

GauGin London Dry Gin.

Vandaag nemen we een nieuwe Belgisch - Spaanse gin onder de loep, eentje die we eigenlijk al ruim een maand geleden leerden kennen en reeds uitgebreid mochten testen in het bijzijn van de ontwerper. “Belgisch – Spaans” zeg ik, omdat de roots van deze gin in Spanje liggen, maar hij wordt wel in België geproduceerd.

Laten we beginnen met die “roots”:

De GauGin is het geesteskindje van de heer Paul Van Den Heuvel, een uitgeweken Belg die zich gevestigd heeft in het Andalusische dorpje Gaucin.

In Gaucin beheert Paul een boerderij van ongeveer 16 hectare groot die vol staat met allerhande bomen die noten, kastanjes, sinaasappels en citroenen voortbrengen. Paul kweekt er ook een groot assortiment kruiden: rozemarijn, salie, lavendel, tijm, ...

Het dorpje Gaucin ligt op een hoogte van 700m en het is deze hoogtegraad die er eigenlijk voor zorgt dat al het fruit en de kruiden van hoge kwaliteit zijn.

Door de hoogte zakt de temperatuur in de winter immers tot tegen het vriespunt maar ze zorgt er ook voor dat het in de zomer niet snikheet wordt in Gaucin waardoor het fruit langer nodig heeft om te rijpen en het suikergehalte dus heel hoog ligt.

Hoe hoger het suikergehalte, hoe gemakkelijker het is om hier alcohol van te maken en hoe puurder en beter de alcohol zal zijn.

Naast het kweken van vruchten en kruiden houdt Paul zich ook bezig met het maken van honing en het is nu juist deze honing die aan de basis ligt van dit nieuwe gin verhaal!

Paul speelde al een hele tijd met het idee om een bier te maken met zijn honing, maar hij miste daar de kennis en de know how voor.

Tijdens een etentje in het sterrenrestaurant “Pure C” van Sergio Herman dronk Paul op een dag een erg lekker biertje en vroeg zich af of de producent geen interesse zou hebben om zijn honingbiertje te brouwen. Om een lang verhaal een beetje korter te maken: na een tijdje kwam Paul uit bij Bas en Hildegarde Van Ostaden van Bassets Craft Distillery die we al kennen van de Bassets en de Message gin.

Na het proeven van deze gins verlieten ze het idee van een honingbier en begonnen ze samen na te denken over de creatie van een gin.

Paul vertelde Bas en Hildegarde over zijn boerderij in Spanje en nodigde hun uit om ter plaatse te komen proeven van zijn heerlijke vruchten en kruiden. Zo gezegd, zo gedaan, Bas en Hildegarde bezochten Paul tijdens hun vakantie en al snel na het proeven twijfelde Bas er geen moment meer aan dat hij van deze superieure vruchten een hele lekkere gin zou kunnen maken. Sterker nog: hij maakte zelfs meteen twee variaties! De GauGin I (sinaasappel) en II (citroen) waren geboren!

De botanicals die de producenten vrijgeven zijn:

  • jeneverbessen

  • sinaasappels

  • wilde rozemarijn

  • wilde tijm

  • lavendel

  • wilde salie

Daarnaast worden nog andere ingrediënten gebruikt, maar die blijven geheim.

TASTING NOTE:

GauGin I :

Neus:

Het eerste waar ik aan moet denken is de geur van de sinaasappelplantage die ik elk jaar bezoek op

vakantie, zo eentje die vol hangt met rijpe vruchten.

Cointreau is het tweede dat me voor de geest komt, je kan dus gerust zeggen dat de sinaasappel overduidelijk aanwezig zijn.

Een vrij zoete neus maar met een rare twist in. Wat zou dat zijn? Het lijkt wel een licht gerookte kruidigheid zoals van gerookte rozemarijn. Waar die rokerigheid vandaan komt kan ik niet zeggen, ik dacht zelfs dat ik ernaast zat, maar na elke proefronde kreeg ik het, dus het zit er wel degelijk in.

Daarna komen de jeneverbessen, samen met een bescheiden florale geur (oranjebloesem?)

Na toevoeging van water wordt hij nog fruitiger, de sinaasappels doen duidelijk hun werk, maar de Cointreau maakt wel plaats voor een iets minder zoete toets, iets wat me doet denken aan Spa Orange. Ja, ik weet het, het klinkt echt belachelijk, maar ik bedoel het niet negatief!

Je zou eigenlijk ook simpelweg kunnen zeggen dat de sinaasappelen de geur voor 90% overheersen.

Smaak:

Een vrij zoete aanzet met weeral overduidelijk sinaasappel, kruidig pikant is hij ook! Mooi vettig rond is het volgende wat ik krijg, en weeral zo een licht gerookte kruidigheid, rozemarijn, koriander, liswortel, jeneverbessen en een aangename rondheid van amandelnoten.

Na toevoegen van een paar druppels water verdwijnt de kruidigheid een beetje en komt het fruitige nog meer naar voren.

Finish:

Een lange droge finish met een mooi bitter einde.

De gin is lekker dik in het glas en laat vrij dikke tranen achter na het walsen.

GauGin II :

NEUS:

Onmiddellijk veel complexe florale geuren, rozemarijn, salie en jeneverbessen, ook de citroen laat zich gelden maar zonder te overheersen, koriander is er ook. Het is eigenlijk wel een vrij zoetige neus, zeker na toevoeging van een paar druppels water. Ik heb er lang over nagedacht maar toen had ik het: gekonfijte citroen! Wellicht krijg ik die geur door het gebruik van engelwortel.

Smaak:

Hier heb ik overtuigend kruiden als rozemarijn en salie, een echte frisse kruidenkoek. Dan komt de koriander er bij en wordt hij licht pikant. De liswortel en de amandel zitten er terug in en zorgen ook hier weer voor een mooie rondheid van alle smaken samen.

Net zoals in de neus is de citroen ook hier meer aanwezig op frisheid dan als basissmaak.

Ik omschrijf hem nog het best als een complex, fris en kruidig beestje die de binnenkant van mijn lippen mooi droog maakt.

Finish:

De finish is lang met een kruidige droogheid die mooi eindigt met een honingachtig aroma, maar hij is zeker niet zoet!

Gin & tonic:

We kregen het voorrecht om Paul onze perfect serves voor te schotelen en samen met hem een aantal combo’s te mogen testen tot ze goed bevonden werden!

GauGin I:

Tonic:

Ik opteer hier voor de Erasmus Bond Classic of de Thomas Henry Tonic. Deze twee pure tonics laten de gin mooi doorkomen.

Garnituur:

Ik opteer voor een mediterraans koppel van sinaasappelzeste en een klein takje rozemarijn, samen met een paar Tasmaanse peperbessen.

GauGin II :

Tonic:

Door het complexere DNA van deze gin kies ik hier voor de Erasmus Bond Botanical. Deze tonic

zorgt voor een droge, frisse Gin & Tonic die de complexiteit hoog in het vaandel draagt.

Garnituur:

Hier kunnen we twee richtingen uit: ofwel accentueren we de citrus en dan kies ik voor een combinatie van citroentijm en een zeste van citroen, ofwel brengen we de kruidigheid naar voren en dan opteer ik voor een blaadje salie met een zeste van citroen.

Conclusie:

De beide Gaugins zijn perfect in balans maar ook compleet verschillend!

De I is extreem fruitig, maar wel met een droge, bittere finish.

De II daarentegen is een kruidige, complexe gin met een ondertoon van citroen.

Je kan dus gerust zeggen dat er in het GauGin gamma voor elk wat wils is!

Score:

Omdat mijn wederhelft en ik allebei fan zijn, wil ik zowel de GauGin I & II altijd in mijn bar staan hebben!

De sinaasappel versie voor mijn wederhelft en de complexe kruidige citrus versie voor mij.

Daarom geef ik de GauGin I een welverdiende 4,3 op 5!

Omdat mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar de GauGin II krijgt die een mooie 4,4 op 5.

Scores:

0 op 5 staat voor:

Opgepast! Afblijven! Hier word je blind van!

Tussen 1 en 2 op 5 staat voor :

Juist goed genoeg om de afvoer mee te ontstoppen!

Tussen 2 en 3 op 5 staat voor:

Enkel geschikt om mijn verfborstels mee uit te wassen!

Tussen 3 en 4 op 5 staat voor:

OK, dit is gin, maar verder ook niets en vind ik niet meer de moeite om te kopen

Tussen 4 en 4,4 op 5 staat voor:

Alright! Nu komen we er! Hier word ik al blij van! Die ga ik zeker nog eens kopen!

Vanaf 4,5 op 5 staat voor:

Yes! Geef me meteen maar een hele doos! Heel erg mijn ding! Top twintig materiaal!

5 op 5 staat voor:

Is nog niet gemaakt of ben ik in de 457 gins die ik al geproefd heb nog nooit tegen gekomen!

De verdeling van dit pareltje is oa in de handen van Heinz Van Roye.

Neem zeker ook eens een kijkje op

Www.gaugin.world

Auteur: G.V. van Gin Ur Way

Eindredactie : K.H. van G&Teasing

Zonder toestemming van de auteur mag niks uit deze tekst worden overgenomen!

bottom of page