Blosm Sweet Sentation
BLOSM SWEET SENTATION.
Vandaag gaan we het hebben over de gelimiteerde Sweet SENTATION van Blosm, een gin die we natuurlijk al kennen van hun Appel versie waar ik een tijdje terug een artikel over publiceerde.
Peter van Co & Co Distillery is van geen kleintje vervaard en besliste om deze keer dus een gin te stoken van peren. Ik vermoed dat Peter eigenlijk een beetje een masochist is, want hij maakt het zich zelf blijkbaar graag erg moeilijk.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik de vorige keer meer bedenkingen had bij de appel dan bij deze peer, omdat ik zeer verbaasd was over de kwaliteit en ik eigenlijk echt fan ben van de appel.
De werkwijze om deze gin te maken is uiteraard een beetje gelijkaardig als die van de appel.
De basis spirit is gemaakt van de rode Sweet Sentation peer, je kan gerust stellen dat Peter eerst een perenwijn gestookt heeft waarin hij zijn botanicals liet macereren om daarna het geheel nog eens opnieuw te distilleren.
Dit zijn de botanicals die Peter voor deze Sweet Sentation gebruikt heeft:
jeneverbes
paradijszaad
sinaasappelschil
citroenschil
kardemom
steranijs
vanille
cacao nibs
gember
lavendel
kaneel
karwijzaad
BLINDE TASTINGNOTE!
Neus:
Ik krijg onmiddellijk kruidige kaneel, dan komt kardemom erbij en er zit ook iets chocoladeachtig in.
Een lichte anijsgeur komt er ook bij, maar waar is de peer? De peer is vermist!!!
Ik ruik ook iets wat gek genoeg verbrand lijkt, ja ik weet het, het klinkt misschien raar.
Smaak:
Heel zachte ronde aanzet, maar dan wordt hij vrij pikant. Ha! Eindelijk: de peer! Jep, de peer is er nu wel! Een zoetige peer die mooi evolueert en lekker fris wordt. De anijs komt ook terug, maar wel heel voorzichtig. Er zit een frisheid in die mij doet denken aan gekonfijte citroen.
Finish:
Middellange, mooi droge finish, die dan overtuigende sporen krijgt van lavendel.
Na het schrijven van mijn tasting note contacteerde ik Peter om hem te vragen waar ik die verbrande geur vandaan zou kunnen hebben. Peter vertelde mij dat hij zijn citroenschillen voor het macereren eerst … brandt!
Gin & Tonic:
Ik stel twee verschillende mogelijkheden voor en ik moet bekennen dat de tweede mij echt verbaasd
heeft omdat ik helemaal niet verwachtte dat ze ging werken.
Dat is natuurlijk het voordeel als je bijna alle tonics ook écht gaat testen.
De eerste tonic die ik aanraad is de 1724 tonic, dezelfde tonic waar ik de perfect serve voor de Appel mee maakte.
Hierdoor wordt de Gin & Tonic mooi fruitig en volledig in balans qua droogheid en frisheid.
De tweede die ik jullie aanprijs is de East Imperial Yuzu Tonic. De yuzu in de tonic zorgt er voor dat de complexe smaken van de peer en het citrusfruit meer naar voren komen zodat het geheel een mooi droog bittertje krijgt op het eind. Eigenlijk zijn beide serves best gelijkaardig, maar met de East Imperial Tonic wordt de G&T iets droger en bitterder. My cup of tea!
Garnituur:
Hier heb ik lang over getwijfeld. Zou ik een paar schijfjes peer toevoegen, voor iets totaal anders gaan of misschien zelfs helemaal niets gebruiken?
Voor mezelf zou ik niks toevoegen omdat ik vind dat hij eigenlijk ook niks nodig heeft, er zit zo al genoeg complexiteit in.
Omdat men in elke Gin & Tonic toch nog steeds iéts van garnituur verwacht ga ik er toch eentje suggereren, maar ik hou het vrij simpel en sober: een kleine zeste van sinaasappel en een takje verse lavendel is meer dan genoeg.
De sinaasappel benadrukt de fruitigheid en de lavendel komt mooi door in de neus als je van je glas drinkt.
Conclusie:
Je kan gerust zeggen dat Peter goed werk verricht heeft en er opnieuw in geslaagd is om een evenwichtige gin te maken. Ik ben ervan overtuigd dat de Sweet Sentation menig gin liefhebber zal bekoren!
Score:
Als ik echt heel eerlijk ben dan ligt mijn voorkeur eigenlijk toch wel bij de appel variant. Niettemin geef ik deze Sweet Sentation toch 4,1/5 en daardoor komt hij in de groep terecht van gins die ik zeker nog eens zal kopen. Als ik nog de kans krijg tenminste, want er zijn maar 300 flessen beschikbaar!
Auteur: G.V van Gin Ur Way
Eindredactie : K.H van G&Teasing
Zonder toestemming van de auteur mag niks uit deze tekst worden overgenomen!